Debora Boomsma (41), journalist/tekstschrijver, moeder van drie, Emmeloord

Veertig jaar, flink wat overgewicht en af en toe last van mijn rug. De laatste keer kreeg ik daar ook nog eens uitvalsverschijnselen bij in mijn been en vond ik het tijd voor actie. Na drie zwangerschappen en jaren zonder sporten, had ik het gevoel dat mijn lijf wat extra’s nodig had naast het regelmatige fietsen en wandelen, dat ik al deed.

Eerlijk is eerlijk, ik vind fitnesstoestellen niet leuk. Ik ben veel liever buiten in de weer. Maar omdat het bij Optimaal 5 maar vijftien minuten (bij mij iets langer, omdat ik te veel klets) per week duurt, ging ik overstag. Ik kon bijna niet geloven dat ik daar sterker van zou worden, maar niets was minder waar. Al na een paar keer trainen, voelde ik verschil.

Ik dacht natuurlijk dat ik dat mezelf wijsmaakte, maar nee. Traplopen, fietsen, wandelen; alles werd al snel gemakkelijker. En mijn rugpijn verdween serieus als sneeuw voor de zon. Mijn lijf veranderde, ik werd voelbaar gespierder en ik denk dat dat over een tijdje ook zichtbaar zal zijn. Ongelofelijk.

Kars laat zich gelukkig niet te veel afleiden door mijn gezucht en gesteun tijdens de (echt wel pittige) trainingen. Hij houdt mijn vooruitgang nauwkeurig in de gaten en als ik weer eens roep dat het nu echt veel te zwaar is, loodst hij me er geduldig en met humor doorheen. Dat stimuleert enorm en maakt het stiekem toch ook best leuk. Zeker als ik zie hoe snel ik vooruit ga.

De persoonlijke begeleiding is voor mij een hele goede stok achter de deur. Ik heb elke week een afspraak met Kars, die rekent op mij, dus ik ga. En het duurt maar even, dus is heel gemakkelijk in te passen in mijn best wel drukke leven met een eigen bedrijf en jong gezin.